Jassen wassen? Zo blijven ze mooi

jassen wassen

Jassen wassen, het blijft een uitdaging. Of het nu gaat om een zomerjas of om een winterjas het onderhoud is niet altijd makkelijk. Wij geven je hieronder een aantal tips.

Een zomer- of winterjas wassen is een hele uitdaging. Vaak draag je de jas het hele seizoen en het zijn vaak ook niet de goedkoopste items dus wil je er graag lang plezier vaan hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat deze mooi blijft en dat bv het eventuele dons goed verdeeld blijft in de jas? Met de onderstaande tips blijft jouw jas het hele seizoen mooi en kan de jas nog jaren mee! 

Wasvoorschriften dames jassen

Het wassen van jou dames jassen moet je niet te gehaast doen. Voor het wassen van de jas (en eigenlijk elk nieuw kledingstuk) lees je eerst de wasvoorschriften die op het label staan. Hierdoor weet je of de jas in de wasmachine kan en op hoeveel graden je deze kunt wassen of dat hij naar de stomerij moet. Maar hoe gaat het eigenlijk verder? Wat doe je bijvoorbeeld met een gewatteerde, dons- of wollen jas? Voor (bijna) alle jassen geldt, was ze alleen wanneer het écht nodig is. Wanneer je de jas wil ‘opfrissen‘ is buiten hangen vaak al genoeg. Moet je jas toch echt in de was? Lees dan eerst onderstaande tips door

Donsjassen

Een donsjas kan in de wasmachine gewassen worden mits je de wasmachine niet heter zet dan 40 graden. Wanneer je de luchtigheid van de was wil behouden kun je het beste een paar tennisballen laten meedraaien. Ook als de jas de droger in kan is het verstandig om tennisballen en de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen evroo dat de jas zijn vorm en de dons haar volume behoudt. Heb je geen droger, of deze niet wil gebruiken? Dan kun je de jas ook ophangen en aan de lucht laten drogen. Hierbij is het wel verstandig om de jas af en toe even goed door te schudden zodat het dons niet op één plek gaat zitten. Kijk ook of er een speciaal wasmiddel is voor echte dons of veren. Daar zitten bestanddelen in die jouw product beschermen.

Gewatteerde jassen

Het verschil tussen een gewatteerde en een donsjas is dat een donsjas gevuld is met echte veren en dons en een gewatteerde jas is gevuld met synthetische materiaal toch zijn er enkele overeenkomsten qua materiaal. . Ook een gewatteerde jas kan gewassen worden in de wasmachine en ook deze mag niet hoger dan 40 graden gewassen worden.. Aangeraden wordt om de jas op dezelfde manier te wassen als een donsjas, inclusief tennisballen. Bekijk ook eens of er speciaal wasmiddel is voor gewatteerde jassen dat is goed voor het behoudt van je kledingstuk. Bij deze jas is het belangrijk om tijdens het drogen de jas tussentijds goed uit te kloppen. Wanneer de jas na het wassen niet meer waterdicht is kun je hem het beste impregneren met een goedje wat hier voor bestemd is (vaak te koop bij drogisterijen). Dit materiaal geeft je jas een onzichtbaar laagje en dat laagje  zorgt ervoor dat de jas opnieuw waterdicht en vuil afstotend is.

Wollen winterjassen

Zoals je weet is wol een natuurproduct dat van zichzelf bijna helemaal zelfreinigend is, tenzij er grote vlekken in zitten. Het allerbeste voor een wollen jas is dan ook het voorkomen dat deze gewassen moet worden. Om de jas weer op te frissen Je kan de winterjas altijd buiten laten luchten. Wanneer er toch vlekken in zitten kun je het beste (volgens de wasvoorschriften) het item met de hand wassen in koud tot lauwwarm water met wasmiddel. Wat je ook doet, wring het wol niet uit! Hier wordt de winterjas niet mooier van. Je kunt het beste de jas liggend laten opdrogen. Dit kun je doen door ze op een handdoek te laten drogen, het liefst in de juiste vorm en niet op de verwarming of in de droger.

Nog meer tips & tricks

Het is altijd goed om voor het wassen de wasvoorschriften te lezen dit kan helpen bij het behoud van je kleding. Wist je dat je wasvoorschriften ook per materiaal hebt? Hierover hebben wij het blog Kleding wassen geschreven. Ben jij geen held wat wassen betreft, je kan altijd nog kiezen om jouw jas naar een stomerij te brengen (dan weet je vrijwel zeker dat het altijd goed gaat). Wanneer je jas is gaan pluizen, kun je de pluisjes het beste verwijderen met een speciale pluizen tondeuse of pluizenkam (blokker en de hema verkopen deze items). Wanneer je de pluisjes namelijk zo lostrekt vergroot je de kans dat je de jas beschadigt en dat is natuurlijk zonde.

Chat openen