Kleding wassen : wasvoorschriften per materiaal

kleding wassen

Zoals je weer moet je j kleding met regelmaat wassen. Zoals je weet is er online zoveel leuke kleding die allemaal gemaakt zijn van verschillende materialen. Als je in je kast rondkijkt zul je waarschijnlijk wel kleren van bijvoorbeeld katoen, polyester, wol en kant in je kast zien liggen. Wist je dat elk zo zijn eigen onderhoud en wasbeurt nodig heeft? Daarom hebben wij dit blog geschreven over hou jij jouw kleding in die verschillende materialen het beste kunt wassen.

Het wassen van kledingstukken van Polyester

Polyester is een synthetische stof. Kleding van polyester kenmerkt zich door een lichte, gladde en zachte stof. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het vrijwel niet kreukt echter als nadeel heb je dat je vaak statische haren kunt krijgen van dit materiaal. Kleding van polyester is het beste wassen op maximaal 40 graden in de wasmachine. Wanneer je je kledingstuk hierna uit de was haalt zal het al bijna droog aanvoelen. Het volstaat dan ook om na het wassen dit kledingstuk kort nog even op een hangertje te laten drogen. Het is niet te adviseren om polyester kleding te strijken, maar dit is veelal ook niet nodig aangezien dit materiaal amper kreukt.

Het wassen van kledingstukken gemaakt van Viscose

Viscose, anders genaamd rayon, is een materiaal dat makkelijk vocht opneemt en een luxe uitstraling heeft. Het wordt o.a. samengesteld uit  houtvezels. Kledingstukken gemaakt van viscose was je op ongeveer 30 à 40 graden met een langzame centrifuge. Aangezien viscose kleding veel vocht opneemt kan het namelijk na de wasbeurt nogal vervormd en gekreukt zijn en nat aanvoelen. Door de kwetsbaarheid van het materiaal is het belangrijk om het kledingstuk rustig en voorzichtig terug in vorm te trekken nadat het uit de was komt en voor je het op het wasrek hangt. Stop kleding gemaakt van dit materiaal dan ook niet in de droger, hierdoor kan het namelijk krimpen en beschadigen. Tip: was geen andere materialen bij viscose kleding, bijvoorbeeld de ruwe stof van een spijkerbroek kan je viscose kleding nogal beschadigen en dat wil je niet.

Het wassen van zijde kledingstukken

Zijde is een natuurlijke en luxe stof die niet zomaar gewassen kan worden in de wasmachine. Dit kledingstuk zul je dan ook met de hand moeten wassen. Stop je het toch in de wasmachine dan verliest het haar mooie gladheid en kwaliteit. Was de zijde kleding met lauwwarm water en milde zeep (check of je hiervoor speciale zeep kunt kopen bij je drogisterij of supermarkt) en spoel af met koud water. Laat zijde kleding nooit wekenTip: laat het nooit in het water! Wikkel je kledingstuk in een handdoek om het water eruit te halen let op niet wringen, dit kan de stof beschadigen. Laat je zijde kledingstuk ook nooit drogen in de zon omdat de kans op verkleuren dan groot is.

Het wassen van Linnen kledingstukken

Linnen neemt veel vocht op en het is een stof die snel kreukt. Om linnen te wassen kan je de wasmachine niet hoger zetten qua temperatuur dan op 40 graden, want als je het op een te hoge temperatuur wast zal je kledingstuk krimpen. Was je linnen kledingstuk de eerste paar keren apart, het kan namelijk zo zijn dat het wat kleur afgeeft aan de rest van de kleding die je er samen mee wast. Een linnen kledingstuk stop je niet in de droger, dit zal krimpen en beschadigen. Linnen is een kwetsbare stof waar je voorzichtig mee om moet gaan. Na het wassen  rek je het kledingstuk voorzichtig een beetje uit en hang het daarna op een wasrek. Wit linnen kun je in het zonlicht hangen, maar hang gekleurd linnen liever in de schaduw. Het licht kan namelijk de kleur doen vervagen. Wanneer je extra voorzichtig wil zijn, was dan je linnen was met de een handwas.

Katoen wassen

Waarschijnlijk is de meeste kleding die in jouw kledingkast ligt gemaakt van katoen. Katoen is dan ook het gemakkelijkste materiaal om te wassen. Dat komt goed uit dus! Een nadeel van katoen is dat het wel snel kreukt, hang je kleding daarom meteen op als het programma is afgelopen. Was katoenen kleding op maximaal 40 graden. Als je je kleding binnenstebuiten in de wasmachine of droger stopt voorkom je dat patroontjes en kleuren vervagen. Je leest het goed, katoenen kleding kan namelijk in de was. Let op dat je de temperatuur van de droger niet te hoog hebt staan. Dan kan namelijk de stof en kleur beschadigen (een te warme droger is eigenlijk bij vrijwel geen enkel materiaal goed).

Denim wassen

Was je spijkerbroek of spijkerjas nooit op een te hoge temperatuur. Door een te hoge temperatuur kan het jasje of de broek verkleuren en zelfs krimpen. Ook bij denim geldt was dit kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine de kans is dan minder groot dat de kleuren vervagen. Doe denim/spijkerstof nooit in de droger, wil je dat hij zijn oorspronkelijke kleur en maat behoudt. Wil je bijvoorbeeld na een harde regenbui toch je denim spijkerbroek in de droger doen? Zet hem dan op een lage stand.

Het wassen van Wol

Wol is een kwetsbaar en natuurlijk materiaal. Daarom moet je dus voorzichtig je wollen kleding wassen. Het is daarom aan te raden om je wollen kleding met een handwas te wassen in een emmer met speciale sop.  Je kunt sommige wollen kleding ook met een wolprogramma mee laten draaien in de wasmachine. Bekijk dit altijd eerst eventjes op het labeltje van het kledingstuk. Stop je wollen kleding nooit in de droger maar laat het plat drogen op een tafel. Laat je het op een hanger drogen dan is de kans groot dat de pasvorm uit het kledingstuk zal raken.

 

Het wassen van Leer

Leer kan een moeilijk materiaal zijn om te wassen aangezien het kan scheuren bij hitte en zon. Was daarom altijd je leren kledingstuk op een koud, kort programma of breng het voor de veiligheid naar een stomerij, zij hebben vaak de juiste spullen om leer weer schoon te krijgen. wil je het toch zelf wassen dan breng na het wassen je leren kledingstuk weer terug in vorm. Je kunt er voor kiezen om na het wassen je het in te vetten met leervet (dit ter beschreming van het leer) Je kunt het ook wassen door middel van een handwas. Meestal werkt dit wel voor vlekjes en plekjes. Maar voor nare geurtjes zul je het vaak toch uit moeten wassen.

Veel was plezier!

 

Lieve groet,

Petra

 

p.s. volg jij ons al op facebook?

Chat openen