Perfecte chocolademelk

warme choco

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar als de dagen korter worden, de kaarsjes aan kunnen in huis snak ik naar een heerlijk kopje warme chocolademelk. Na jaren de “chocolademelk” uit een pak gedronken te hebben ben ik overgestapt naar het zelfmaken van overheerlijke chocolade melk zonder pakjes en zakjes. En het recept dat ik gebruik deel ik met liefde met jullie.

Natuurlijk denk je bij jezelf: “die techniek heb ik alláng onder de knie!” Think again: er zijn nooit genoeg tips voor het maken van een goddelijke kop dampende choco. Helemaal onderaan staat uiteraard hét recept voor de perfecte homemade chocolademelk met de bijbehorende tips.

 

1. Gebruik altijd echte chocolade in plaats van cacao.

2. Gebruik altijd pure chocolade. Donkere chocolade bevat meer cacao en minder suiker waardoor je chocolademelk veel meer smaak krijgt. Is het uiteindelijk te bitter? Dan kan je altijd nog extra suiker toevoegen.

3. Gebruik ruim 50 gram chocolade per kop.

4. Neem altijd volle melk in plaats van halfvolle of magere.

5. Wil je het iets zoeter? Gebruik dan bruine suiker, honing of ahornsiroop in plaats van kristalsuiker en pas op met de hoeveelheid. Het wordt al snel te zoet.

6. Verwarm eerst de melk (en de suiker) en voeg daarna pas de chocolade toe. Zo voorkom je dat de chocolade verbrandt.

7. Voeg voor een extra “zacht” effect een eetlepel maïzena toe. Verwarm 2/3 van de melk en meng de maïzena met het resterende deel koude melk. Voeg de koude melk toe nadat je er de chocolade bij hebt gedaan, goed roeren.

8. Voeg áltijd, nooit niet, een snufje (zee)zout toe. Het geeft een extra kick, en het zout proef je waarschijnlijk niet eens. Het klinkt misschien gek, maar geloof ons: gewoon doen!

9. Uitgekeken op de ‘standaard’ choco? Voeg een snufje van je favoriete kruiden toe als kardemom, nootmuskaat, kaneel, gemalen kruidnagel en chili poeder. Of voeg een beetje espresso poeder toe als je slaperig bent… Of omdat je juist slaperig wilt worden, een scheutje whiskey.

10. Maak je perfecte chocolademelk af met heerlijke marshmallows of… Een flinke toef slagroom!

Recept

Tot slot hét recept voor de perfecte homemade chocolademelk, dus: smullen maar!

Hak de chocolade in kleine stukjes, hoe kleiner ze zijn, des te sneller ze zullen smelten. Verwarm de melk, suiker en zout in een pan op middelhoog vuur. Roer goed.

Voeg wanneer de melk aan de zijkantjes begint te borrelen, de chocolade toe en roer totdat het gesmolten en goed gemengd is.

Giet de warme choco in een kop en top met marshmallows of slagroom.

 

Bron: Culy.nl

Chat openen