Een sollicitatiegesprek, HELP wat trek ik aan!?!

Een sollicitatiegesprek, HELP wat trek ik aan!?! 1

Een vriendin van mij is het voor het eerst in jaren overkomen. Een sollicitatiegesprek. Hartstikke leuk en spannend natuurlijk maar op de dag zelf slaat de schrik me om het hart. Wat moet ik aan? Kan ik in een spijkerbroek? Geen idee, help wat nu. Je wilt natuurlijk wel een goede indruk? Under dressed wil je voorkomen, maar overdressed voelt ook niet zo lekker. En er is geen gouden regel, wat het gelijk lastig maakt want elk bedrijf en elke gesprekspartner is anders. Hoe je je het beste kunt kleden verschilt dus heel erg per bedrijf.

 

De juiste dresscode verschilt per bedrijf

Maar hoe kom je achter de juiste dresscode? Het ene bedrijf heeft een heel informele cultuur, het andere bedrijf weer veel formeler. Je kunt een indruk opdoen van de bedrijfscultuur door de website te lezen, google op social media over het bedrijf en zo een “sfeer” impressie opdoen, werknemers of klanten die het bedrijf kennen vragen, of vraag het gewoon aan de recruiter. Als je voor het sollicitatiegesprek nog even belt om de laatste details door te nemen, is het niet gek om de vraag te stellen; ‘wat is de dresscode bij jullie?’. Het is zelfs een teken dat je je zo goed mogelijk voorbereid!

Dress for success

In de regel kleed je je altijd iets netter dan de mensen op de werkvloer. Llaat zien dat je er werk van gemaakt hebt en dat je je best doet om de baan te krijgen. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: “Wat zou je aantrekken als je een presentatie geeft aan het managementteam of een klant?” Dat is de outfit waar je voor je sollicitatiegesprek naar op zoek bent. Denk in ieder geval aan de volgende basisregels:

  • Niet te casual – bij sommige bedrijven kun je best aankomen met casual kleding. Maar gescheurde spijkerbroeken en afgetrapte gympen leiden af van jouw kwaliteiten. Een nette spijkerbroek en gewassen shirt zijn toch wel het minimale.
  • Geen hoofddeksel – op religieuze redenen na, laat je mutsen en petjes even een dag thuis.
  • De juiste maat kleding – je ziet er het beste uit in kleding die goed zit (dat staat los van prijskaartje). Leen liever geen pak van iemand anders als je gaat solliciteren, als professional heb je gewoon minimaal 1 nette outfit nodig.
  • Kleed je niet te bloot – bewaar een diep decolleté, een blote buik en te blote benen voor het weekeind. Laat je verschijning je gesprekspartner niet afleiden van wat je te vertellen hebt.
  • Gekke stropdassen – hoe verslaafd je ook bent aan avonden lang Netflixen met Homer Simpson, je draagt zijn stropdas niet naar je sollicitatiegesprek.
  • Vergeet de schoenen niet – laat je schoenen geen afbreuk doen aan de rest van je outfit: ga voor nette, gepoetste, schoenen.
  • Minimale sieraden – vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt, niet op je nieuwe oorbellen.
  • Subtiele make-up – verzorgd is het juiste keyword.
  • Gezichtsbeharing – tegenwoordig hoef je niet per se fris geschoren op de werkvloer te komen – al zijn de meningen hierover verdeeld – verzorgd moet het in elk geval wel zijn. In je research naar de bedrijfscultuur kan je hier specifiek op letten.
  • Piercings en tatoeages – je hebt ze nu eenmaal, en waarschijnlijk ben je er trots op, en dat is steeds meer geaccepteerd op de werkvloer. Maar zorg dat ze niet afleiden van wat je te zeggen hebt, subtiel werkt het beste als professional.

Gelijk uit je werk naar een sollicitatiegesprek? Trek dan ‘s ochtends iets aan dat voor beide gelegenheden geschikt is, neem een colbertje mee dat je later aan kan trekken of kleed je even om op het toilet. Mocht één van je vrienden in de buurt wonen kun je natuurlijk ook vragen of je je daar even om kan kleden.

Kleed je als jezelf op sollicitatiegesprek

Draag je nooit een mantelpakje, maar ga je wel voor een baan waar pakken de regel zijn? Trek dan een nette broek aan in plaats van een ongemakkelijk rokje. Zwart niet jouw ding? Blauw of grijs zijn ook professioneel. Loop je nooit op hakken? Voorkom bambi-on-ice tijdens je gesprek.

Draag iets waar jij je ook fijn in voelt, dan voel je je direct een stuk zelfverzekerder. Heel veel succes met je volgende sollicitatie! Met bovengenoemde tips ben je in elk geval goed voorbereidt.

Chat openen