Hoe moet je wol wassen?

wol wassen

Als de dagen koud zijn, groeit de behoefte naar heerlijk warme kleding. Wollen kleding voldoet zeker aan die behoefte. Het nadeel is alleen dat wollen kleding kan krimpen tijdens de handwas. Kortom hoe moet je wol wassen?

 

Wol wassen met je wasmachine of op de hand

Wol gaat snel krimpen en als je het verkeerd wast wordt het lelijk. Daarom wordt er vaak geadviseerd om wol alleen chemisch te reinigen. Voor extreem dure kleding is de stomerij waarschijnlijk ook de beste optie. Maar er is ook veel wat je zelf kunt doen en dat scheelt je een hoop geld. Wasmachine.nl legt uit hoe je met wol omgaat.

Wollen kleding in je wasmachine wassen

Ten tegenstelling tot vroeger kun je wollen kleding tegenwoordig in veel gevallen wel in de wasmachine stoppen. Veel wasmachines hebben namelijk een special wolprogramma waarin je wollen kleding op een lage temperatuur gewassen wordt. Het is verstandig om hiernaast een wasmiddel te gebruiken dat special voor wol is. Als je je wollen kledingstuk gewassen hebt kun je je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren zodat de kleding zo droog mogelijk wordt.

Wol met de hand wassen

Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Knijp het wasmiddel in de vlekken ipv wrijven. Door de wrijving kan de stof kapot gaan. Spoel je wollen kleding uit met koud water, net zo lang tot al het wasmiddel eruit is. Let op: je mag wollen kleding nooit langer dan vijf minuten laten weken.

Wollen kleding laten drogen

Droog de wol eerst door het in een handdoek te draaien en zacht te rollen (let op niet uitwringen,hierdoor gaat de hele vorm uit je kleding). Leg je kleding op een handdoek of ander schoon oppervlak plat te drogen. Doe dit niet in het directe zonlicht want ook hier kan de stof slecht tegen. Als het goed is, is je wollen kleding na afloop weer helemaal schoon!

Bron: www.wasmachine.nl
grijze wollen jurkrode truiroze vest
Chat openen