Hoe voorkom je zweetplekken in je kleding?

Hoe voorkom je zweetplekken in je kleding

Niks zo vervelend als zweetplekken in je kleding. Maar hoe voorkom je ze eigenlijk? Hieronder geven wij jou tips hierover.

De zomer is voor velen het favoriete seizoen! Lekker met een drankje op het terras in de zon  of heerlijk barbecueën met vrienden en familie in de achtertuin. In de zomer is niks te dol en leef je lekker buiten. Als we dan een nadeel moeten noemen van de zon en de warme dagen dan is het dat je in het warme weer wat meer transpireert. Wel is het zo dat de ene er niks van merkt terwijl iemand anders ineens zweetplekken in je kleding krijgt (en dat wil je echt niet). Niemand zit te wachten op zweetplekken maar hoe voorkom je ze eigenlijk? 

Stoffen die zweetlucht voorkomen

Zweten is een natuurlijk proces en kun je niet altijd vermijden, zeker niet op de warmste dagen van het jaar. Wel is bekend van synthetische stoffen echt wel meer gaat zweten (en dat willen we niet). Bij temperaturen  hoger dan 25 graden is het echt een NO-GO om synthetische stoffen te dragen wil je geen zweetplekken hebben en al helemaal  als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor zweten. De stoffen die je niet zou moeten dragen is: polyester, nylon en viscose. Van deze materialen is bekend dat ze zweetplekken geven (disclaimer: je kunt deze stoffen het beste sowieso niet dragen als je gevoelig bent voor zweten, ongeacht het weer/seizoen). De stoffen die je zeker kunt dragen tijdens warme zonnige dagen zijn oa Katoen, zijde of linnen.

Scheren van okselharen

Okselharen kunnen zweetplekken creëren. Dus wil je af van zweetvlekken en zweetlucht? Dan adviseer ik je toch echt om okselharen te scheren. De haren onder je oksels houden namelijk het zweetvocht vast en zo ook de zweetgeur. Door het scheren van je okselhaar blijft zweet minder lang hangen en zal je minder snel een zweetgeur of plekken krijgen in je T-shirt. En dat is wat we willen toch.

Regelmatig wassen van kleding

Als je regelmatig je kleding wast, voorkom je geurtjes in je kleding die je niet wilt hebben. Heel logisch zou je zeggen maar toch zijn er nog genoeg mensen die hun kleding te lang doordragen. Naast dat het voor jezelf niet lekker is, neem ik aan, dat je de hele dag in een zweem van zweetlucht loopt doe je ook andere mensen om je heen er een plezier mee om regelmatig je kleding te wassen. Zorg er dus voor dat je je kleding optijd in de was gooit. Als je wat hebt gezweet in je blouse, dan moet je die natuurlijk de dag erna niet weer aantrekken. Dan blijf je achter de feiten aanlopen!

Zweetplekken en donkere kleding

Wanneer jij een zwart kledingstuk aantrekt, zal je zien dat je zweetplekken een stuk minder ziet dan in bijvoorbeeld een rood shirt. Ga je naar een feestje of een voor jou belangrijke afspraak? Probeer, op warmere dagen of als je weet dat de locatie warm is,  met de kleur van je kleding rekening te houden. Als je opstap gaat kun je in de zomer gerust iets zwarts aantrekken, niemand die daar van opkijkt. Wil je toch een kledingstuk dragen waarvan de kleur zweetvlekken sneller laat zien? Probeer dan eens okselpads (of inlegkruisjes). Deze zorgen ervoor, dat jouw zweetvocht niet in aanraking komt met jouw kleding.

Alcohol, cafeïne en gekruid eten stimuleren zweten 

Ben je niet vies van een alcoholisch drankje en steek je ook graag een sigaretje op? Dan is het belangrijk om te weten dat er kans is dat je sneller gaat zweten. Hetzelfde geldt voor pittig eten. Ga je uiteten op een eerste date en houd je van pittig? Probeer je die ene keer even in te houden met de fles chilisaus. Dat ene scheutje minder, kan er namelijk wel voor zorgen dat je date veel relaxter verloopt. Je hoeft je dan minder druk te maken om zweetvlekken en zult dus ook minder last hebben van zweetlucht.

Deodorant, hoe gebruik je die eigenlijk?

Het vinden van een deo die bij jou past kan een zoektochtje zijn. Geeft wat meer geld uit aan een deodorant als je weet dat je gevoelig bent voor zweten of de luchtjes ervan. Kijk of een stick fijner voor je is, vaak werken sticks beter dan geparfumeerde spuit deo’s Wil je echt het zekere voor het onzekere? Ga dan voor een anti transpirant deodorant (kijk altijd even goed op de verpakking hoe vaak je deze mag aanbrengen!). Deze deo’s staan erom bekend dat zij goed werken tegen het zweten Breng je deodorant ook echt aan op schone oksels droge oksels. Was van te voren dus even je oksels en maak ze goed droog. Dan kan de deodorant het beste zijn werk doen.

Laat nu de zomer maar komen. Jij bent er klaar voor.

Wil jij meer tips, tricks, looks en winacties zien? Volg ons dan op Social Media via Facebook of Instagram

Chat openen